Wpływ podłoża z miskanta na wzrost i rozwój wybranych gatunków bylin i krzewów ozdobnych - Pancerz Magdalena (The influence of Miscanthus based media on the growth and development of selected perennials and ornamental shrubs, 2023)
W przeprowadzonych doświadczeniach podłoża z rozdrobnionej słomy miskanta wykazały swoją przydatność przy produkcji wybranych 6-ciu gatunków bylin i krzewów ozdobnych. Rośliny miały wartość handlową w podłożach z maksymalnie 30% dodatkiem miskanta u hortensji, astra i tawuły, do 50% słomy miskanta w podłożu u rozchodnika i rudbekii oraz we wszystkich testowanych podłożach dla żywotnika.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: podłoża bezglebowe; torf; rośliny ozdobne; nawożenie