Cyfrowy model biznesu instytucji kulturalnych i rozrywkowych w czasie pandemii COVID-19 - Hauke, Małgorzata (Digital Business Model of Cultural and Entertainment Institutions During the COVID-19 Pandemic, 2023)
Kultura i rozrywka są jednym z wyznaczników rozwoju społeczeństwa informacyjnego. Celem artykułu jest przedstawienie ekspansji cyfrowych modeli biznesu instytucji kulturalnych i rozrywkowych wymuszonej przez pandemię COVID-19. Ukazano, jak wykorzystywane są narzędzia technologii informacyjno-komunikacyjnej do prowadzenia biznesu elektronicznego oferującego potencjalnemu klientowi swobodny dostęp do kultury i rozrywki w warunkach obostrzeń i zakazów administracyjnych. Obiektem badawczym są szeroko rozumiane obiekty kultury oferujące rozrywkę dla społeczeństwa. W tekście wykorzystano szeroki zakres literatury, czasopism tematycznych oraz źródeł internetowych. Dokonano przeglądu zjawisk występujących w dziedzinach biznesu i kultury. Przeanalizowano szereg przypadków wybranych zastosowań technologii z uwzględnieniem dostarczanych treści kulturowych i rozrywkowych. Wnioskiem wynikającym ze studium badawczego jest wskazanie, że okres pandemii COVID-19 przyczynił się do zmian modeli biznesowych w oferowaniu usługi rozrywki dla społeczeństwa informacyjnego.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 72-88
Keywords: biznes; cyfrowe modele biznesu; kultura i rozrywka; COVID-19; business; digital business models; culture and entertainment