Wdrożenie systemu ERP jako decyzja o znaczeniu strategicznym w przedsiębiorstwie z sektora MŚP w Polsce - Fokczyński, Wojciech (Implementing ERP System as a Decision of Strategic Meaning in SMEs in Poland, 2023)
Rozwój technologii związanych z Przemysłem 4.0 oraz ogólnoświatowy trend transformacji cyfrowej przedsiębiorstw jest czynnikiem, który coraz większą część kadry kierowniczej zachęca do myślenia o wdrożeniu narzędzi cyfryzacji. Jednym z nich są coraz bardziej dostępne systemy ERP. Osiągalność technologii otwiera z kolei nowe ścieżki rozwoju mniejszym przedsiębiorstwom z sektora MŚP. Celem artykułu jest odpowiedzenie na pytanie: „Czy i dlaczego decyzja o wdrożeniu systemu ERP może mieć wagę decyzji strategicznej według kadry zarządczej MŚP w Polsce?”. W tym celu przeprowadzono badanie opierające się na kwestionariuszu badawczym, w których wzięły udział 24 osoby reprezentujące kadrę zarządczą firm z obszaru MŚP w Polsce. Wśród nich widać różnice w nastawieniu do technologii. Przedsiębiorstwa po wdrożeniu systemów informatycznych częściej zwracają uwagę na znaczenie tego rozwiązania w funkcjonowaniu organizacji. Jednocześnie firmy niekorzystające z systemów rzadko dostrzegają korzyści, które mogą dać im zintegrowane informatyczne systemy zarządzania.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 41-56
Keywords: systemy ERP; przemysł 4.0; MŚP; transformacja cyfrowa; decyzja strategiczna; ERP system; Industry 4.0; SMEs; digital transformation; strategic decision