Obszary zastosowania technologii i technik do rekonstrukcji obrazów - Chomicki, Adam (Areas of application of technologies and techniques for image reconstruction, 2023)
Artykuł skupia się na analizie zastosowania technologii i technik rekonstrukcji obrazów w różnych obszarach. Jego celem jest przedstawienie potencjału tych rozwiązań w procesach decyzyjnych, takich jak rekonstrukcja obrazów medycznych, dzieł sztuki i obiektów trójwymiarowych. Badanie opiera się na metodzie analizy wybranych studiów przypadku. Wyniki wskazują, że wdrożenie takiej technologii może przynieść korzyści poprzez uzyskanie bardziej kompletnych i autentycznych obrazów, co przyczynia się do poprawy diagnostyki medycznej, a w przypadku dzieł sztuki do zachowania oryginalnego wyglądu obiektu. Jednak skuteczność tych technik rekonstrukcji obrazów jest zależna od specyfiki problemu, jakości danych wejściowych oraz zastosowanej metody rekonstrukcji.
Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023, s. 31-40
Keywords: uczenie maszynowe; metody rekonstrucji obrazów; diagnostyka obrazowa; rekonstrukcja dzieł sztuki; machine learning; image reconstruction methods; image diagnostics; artwork reconstruction