Realizacja międzynarodowego projektu w ramach Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży jako efekt partnerstwa aktywizującego środowisko akademickie i społeczność lokalną - Skwarek, Beata; Lozynska, Iryna (Implementation of an international project within the framework of the Polish-Ukrainian youth exchange council as a result of a partnership activating the academic community and the local community, 2023)
Artykuł ma charakter sprawozdawczy z realizacji projektu „Pod wspólnym niebem – studenci w Festiwalu Kultury Polsko-Ukraińskiej” obejmującego wizytę grupy ukraińskiej w Legnicy w Polsce w dniach od 28 sierpnia do 6 września 2023 r., w którym wzięło udział 36 studentów (po 18 z Ukrainy i z Polski) studiujących na różnych wydziałach i kierunkach. Działania o charakterze kooperatywnym realizowane były z wykorzystaniem aktywnych metod edukacji pozaformalnej i przy zaangażowaniu środowiska lokalnego, w tym powołanej w 2021 r. Rady Ekspertów Społecznych.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 46(1)/2023, s. 81-90
Keywords: projekt; studenci; środowisko społeczne; współpraca; projects; students; social environment; cooperation