Pierwszy ośrodek kuratorski w wyższej uczelni - Kobes, Paweł (The first curatorial center at a University, 2023)
Stworzenie nowej regulacji prawnej dotyczącej postępowania z nieletnimi w postaci ustawy z dnia 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich stało się okazją do zwiększenia ilości ośrodków kuratorskich w Polsce, co być może zapoczątkuje trwały wzrost znaczenia tego środka wychowawczego w systemie postępowania z nieletnimi. Efektem tej jakościowej zmiany jest powołanie pierwszego ośrodka kuratorskiego w budynku uczelni wyższej, co już przyniosło niespodziewane, ale bardzo pozytywne rezultaty.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 46(1)/2023, s. 59-67
Keywords: ośrodek kuratorski; nieletni; resocjalizacja; wolontariat; uczelnia wyższa; probation center; minors; social rehabilitation; volunteering; university