Bezodpadowe wykorzystanie oleju posmażalniczego do produkcji niskoemisyjnych nośników energii - Kamiński Michał (Waste-free use of frying oil for the production of low-emission energy carriers, 2023)
Niniejsza rozprawa doktorska traktuje o możliwościach przekształcenia odpadu, jakim jest olej posmażalniczy, w pełni użyteczne i wartościowe z ekonomicznego oraz ekologicznego punktu widzenia nośniki energii w postaci biokomponentów, jako formy płynnej, a także frakcji glicerynowej jako dodatku poprawiającego właściwości energetyczne biopaliw stałych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: biomasa; biopaliwa; biodiesel; transestryfikacja