Rola adhezyny FimH fimbrii Typu 1 S. Gallinarum i S.Enteritidis w zakażeniu heterofili kury domowej - Tabiś Aleksandra (The role of type 1 fimbriae in chicken heterophil infection by S. Gallinarum and S. Enteritidis, 2023)
Punktem wyjścia w pracy było określenie czy heterofile kury mają na swej powierzchni białka zdolne do specyficznych oddziaływań z adhezynami FimH fimbrii typu 1 zarówno S. Entertidis jak i S. Gallinarum.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: FimH; fimbrie typu 1; heterofile kury; oddziaływanie patogen-gospodarz