Wplyw dodatku β-karotenu do dawek pokarmowych dla krów w okresie okołoporodowym na jakość siary, wybrane parametry biochemiczne krwi oraz wyniki odchowu cieląt - Piksa Eliza (The effect of the addition of β-carotene to feed rations for cows in the perinatal period on the quality of colostrum, selected blood biochemical parameters and the results of calves rearing, 2023)
Głównym celem wykonanych badań było określenie, czy zastosowany dodatek mieszanki uzupełniającej zawierającej β-karoten wpłynie na poprawę wskaźników biochemicznych krwi, status anty oksydacyjny organizmu, jakość produkowanej siary i transfer odporności biernej wśród cieląt
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: żywienie krów; przeciwutleniacze; status antyoksydacyjny; siara; immunoglobuliny