Mikrobiologiczna synteza związków zapachowych i ich Pochodnych o aktywnościach biologicznych - Hernik Dawid (Microbiological synthesis of fragrance compounds and their Derivatives with biological activities, 2023)
Celem pracy była mikrobiologiczna synteza związków z ugrupowaniem laktonowym oraz arylopropenów i ich pochodnych, określenie zdolności katalitycznych wyselekcjonowanych szczepów bakterii i grzybów przy zastosowaniu różnych technik biotechnologicznych, a także ocena określonych aktywności biologicznych wybranych związków.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: związki zapachowe; laktony; arylopropeny; biotransformacje; utlenienie; bakterie; grzyby; aktywność fungistatyczna; aktywność przeciwutleniająca; aktywność hemolityczna; aktywność antyproliferacyjna