The role of tumor associated proteins in DNA damage and Unfolded Protein Responses and their use as target for the development of novel canine cancer therapy - Hernandez Suárez Beatriz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Przedstawione wyniki po raz pierwszy wstępnie charakteryzują szlaki DDR i UPR w komórkach psów oraz dostarczają informacji o narzędziach, które można wykorzystać w badaniu tych szlaków u psów. Podobieństwo opisanych szlaków u psów i ludzi oraz możliwość zastosowania odczynników dedykowanych do pracy z komórkami ludzkimi rzuca nowe światło na możliwość wykorzystania psa jako modelu do badań mechanizmów związanych z uszkodzeniem DNA i stresem retikulum endoplazmatycznego.
Keywords: DNA damage; targeted therapy; canine lymphoma; canine leukemia