Logistic Centres as Examples of Logistic Projects in the Context of Sustainable Development - Skowrońska, Agnieszka (Centra logistyczne jako przykład projektów logistycznych w kontekście zrównoważonego rozwoju, 2008)
Celem opracowania jest wskazanie na centra logistyczne jako przykład projektów logistycznych stanowiących istotne narzędzia, które mogą zarówno zwiększyć konkurencyjność, jak i przyspieszyć, a niewątpliwie ułatwić równoważenie rozwoju. W artykule opisano centra logistyczne jako obiekty: sprzyjające dematerializacji procesów współdziałających z nimi podmiotów gospodarczych; służące inteligentnej strukturalizacji zwiększającej ekoefektywność i konkurencyjność współpracujących z nimi przedsiębiorstw. Podkreślono również wielofunkcyjność centrów logistycznych jako istotny element sprzyjający efektywnemu zagospodarowaniu przestrzeni. W artykule wskazano poza tym na rolę polityki logistycznej państwa w rozwiązywaniu problemów centrów logistycznych jako przykładu projektów logistycznych, odgrywających istotną rolę w usprawnianiu przepływów fizycznych i informacyjnych w łańcuchach dostaw i ułatwianiu równoważenia rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 11, s. 176-189