A Comparison of Three Ensembled Classifiers in a Financial Case - Cortćs, Esteban Alfaro; Martinez, Matias Gamez; Rubio, Noelia Garda (Porównanie trzech zagregowanych klasyfikatorów w zagadnieniu finansowym, 2008)
Poczynając od lat 60., do predykcji upadłości stosuje się wiele technik klasyfikacyjnych. W stosunku do tradycyjnych modeli statystycznych drzewa klasyfikacyjne są narzędziem alternatywnym. Modele te są w stanie wychwycić nieliniowe zależności i wykazują dobre własności w przypadku obecności informacji jakościowych, co ma miejsce przy opisie sytuacji przedsiębiorstw, które poddawane są analizie w prognozowaniu bankructwa. Dlatego też drzewa klasyfikacyjne są szeroko wykorzystywane jako bazowe klasyfikatory przy budowie modeli zagregowanych. Celem tego badania jest porównanie zachowań trzech zagregowanych klasyfikatorów, tj. AdaBoost, Bagging and Random Forest w przypadku zastosowań w prognozowaniu upadłości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 7, s. 69-76