Estimating Housing Prices : Kriging and Cokriging as an Alternative - Montero, Jose-Maria; Larraz, Beatriz; Fernandez-Aviles, Gema (Estymacja cen domów : kriging i cokriging jako alternatywa, 2008)
Podejście modelowe jest tradycyjnie wykorzystywane do szacowania cen nieruchomości. Istnieje również podejście alternatywne, tj. wywodzące się z analizy danych, które zawiera m.in. metody oparte na ważeniu odwrotnej odległości, kriging i cokriging. Ostatnie dwie dają doskonałe wyniki, ponieważ biorą pod uwagę strukturę zależności przestrzennej występującą w danych. W opracowaniu pokazano, jak działają obie wspomniane metody i wyprowadzono równania odpowiednio do analizowanych sytuacji. Przedstawiono dwie różne aplikacje w odniesieniu do rynku nieruchomości w Toledo (Hiszpania).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 7, s. 57-68