Growing Neural Gas-like Networks and their Application to Data Analysis and Clustering in Marketing - Decker, Reinhold (Rozwój sieci neuronowych typu gas i ich zastosowanie do analizy danych i klasyfikacji w badaniach marketingowych, 2008)
Artykuł przedstawia najnowsze osiągnięcia teoretyczne w obszarze sieci neuronowych typu „gas" i wskazuje, jak ta stosunkowo nowa i skuteczna klasa algorytmów może być zastosowana do analizy danych i klasyfikacji. Możliwość reprezentowania różnych struktur danych jest użyteczna w klasyfikacji, np. w segmentacji rynku. W artykule przedstawiona jest efektywność różnych algorytmów w rozpoznawaniu obrazów i klasyfikacji na przykładzie hipotetycznych oraz rzeczywistych danych marketingowych. Omawiane zastosowania obejmują typologie konsumentów, analizę koszyka rynkowego oraz kwestię brakujących danych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2008; Nr 7, s. 17-34