Wpływ stresu środowiskowego na organizmy żywe - Wróbel, Magdalena (Politechnika Wrocławska, 2023)
Jednym z największych problemów ochrony środowiska są zanieczyszczenia antropogeniczne, które mogą wywołać stres środowiskowy. W pracy skupiono się na dwóch czynnikach, które ten stres mogą wywołać. Są to miejski pył drogowy i aktywność przemysłowa. W rozprawie zaprezentowano cykl publikacji dotyczących miejskiego pyłu drogowego zebranego na Górnym i Dolnym Śląsku oraz publikacje dotyczące wpływu hut metali Dolnego Śląska na organizmy żywe.
Keywords: miejski pył drogowy; testy ekotoksykologiczne; huty metali; ryzyko zdrowotne