Research on natural and anthropogenic seismicity with the high-frequency GNSS observations - Kudłacik Iwona (Badania sejsmiczności naturalnej i antropogenicznej z wykorzystaniem wysokoczęstotliwościowych obserwacji GNSS, 2023)
W pracy zaproponowano procedury wyznaczania szeregów czasowych przemieszczeń czy prędkości techniką HR-GNSS dostosowane trzęsień ziemi skutkujących małymi wibracjami, ze szczególnym uwzględnieniem wstrząsów antropogenicznych, zwłaszcza pochodzenia górniczego.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: wysokoczęstotliwościowe obserwacje GNSS; sejsmologia GNSS; trzęsienia ziemi o małej magnitudzie; wstrząsy górnicze