Charakterystyka epidemiologiczna gronkowców izolowanych od ludzi oraz psów i kotów, ze szczególnym uwzględnieniem Staphylococcus aureus i Staphylococcus pseudintermedius - Miszczak Marta (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Celem badań była charakterystyka epidemiologiczna gronkowców izolowanych od ludzi i zwierząt towarzyszących, identyfikacja gatunkowa uzyskanych szczepów bakteryjnych z wykorzystaniem nowoczesnych metod, takich jak spektrometria masowa MALDI-TOF MS z dodatkową genotypizacją wybranych szczepów zaawansowanymi metodami molekularnymi wraz z oceną ich lekooporności.
Keywords: Staphylococcus; gronkowce; ludzie; psy; koty; epidemiologia; lekooporność; czynniki ryzyka