Analiza potencjału biologicznego ekstraktu polifenolowego ze skórek Punica granatum L. na szczurzym modelu zespołu metabolicznego - Niewiadomska Joanna (Analysis of the biological potential of extract from Punica granatum L. peels on a rat model of metabolic syndrome, 2023)
Celem badania była ocena na modelu zwierzęcym potencjału biologicznego polifenoli pochodzących ze skórek granatowca w łagodzeniu głównych komponent zespołu metabolicznego, zwłaszcza w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego na modelu zwierzęcym.
Keywords: polifenole; skórka z Punica granatum L.; szczury; zucker diabetic fatty; zespół metaboliczny