Ocena parametrów związanych z gospodarką żelazem w nerce, wątrobie i śledzionie świń, które przebyły ostry incydent niedokrwienia mięśnia sercowego - Nowak, Kacper (Evaluation of parameters related to iron metabolism in the kidney, liver and spleen of pigs that underwent an acute incident of myocardial ischemia, 2023)
Przedmiotem niniejszej pracy było zbadanie czy MI może wywołać długotrwałe zaburzenia homeostazy żelaza. Badano systemowy zasób żelaza oraz stężenie żelaza i kluczowych białek zaangażowanych w gospodarkę żelazową w nerce, wątrobie oraz śledzionie.
Keywords: zawał serca; żelazo; ferrytyna; hepcydyna; wątroba; śledziona; nerka