Analiza przyczyn okołoporodowej śmiertelności cieląt - Król Dawid (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2023)
Celem pracy było ustalenie przyczyn śmierci cieląt, momentu ich śmierci oraz wpływu zaburzeń gospodarki wapnia, magnezu i fosforu nieorganicznego na PM. Dodatkowo przeprowadzono badania w kierunku udziału gorączki Q (Coxiella burnetii) oraz chlamydiozy (Chlamydophila abortus) w PM.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: śmiertelność okołoporodowa cieląt; martwe urodzenie; moment śmierci; trudny poród; badanie sekcyjne; poród rasy Holsztyńsko-Fryzyjskiej; Coxiella burnetii; Chalmydophila abortus