System zarządzania jakością - uwarunkowania skuteczności w małych i średnich przedsiębiorstwach - Wierzbic, Arkadiusz (The Quality Management System - the Conditions of Effectiveness in Small and Medium Enterprises, 2009)
Autor przedstawił rozważania na temat skuteczności funkcjonujących systemów zarządzania jakością, opartych na normie ISO 9001, w małych i średnich przedsiębiorstwach. Artykuł został przygotowany na podstawie kilkudziesięciu wizyt autor w tego typu organizacjach, które to wizyty były związane z oceną systemu bądź w czasie audytu certyfikacyjnego, bądź w czasie wstępnej oceny systemu przed rozpoczęciem projektu doskonalenia systemu. Punktem wspólnym w większości organizacji jest bardzo małe wykorzystanie systemu zarządzania jakością, jako narzędzia zarządzania w MŚP. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 626-632