Zmiana - wolny wybór czy konieczność? - Jaremczuk, Kazimierz (The Grounds of Efficacy in the Process of Change Creation, 2009)
Autor podejmuje próbę przedstawienia pojęcia porządku i wolności w kontekście kreowania zmian w organizacji przez przedsiębiorcę. Zastanawia się, czy porządek nie jest zasadniczą barierą w procesie kreowania zmian oraz czy nie zagraża realizacji zmian w sensie ich perspektywy celowościowej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 595-602