Zarządzanie zmianą jako czynnik graniczny powodzenia przedsiębiorczości organizacyjnej - Bratnicki, Mariusz (Managing Change as a Boundary Condition of Corporate Entrepreneurship Success, 2009)
Działania powiązane z przedsiębiorczością są nie tylko nośnikami rozwoju ekonomicznego, ale również mają silny wpływ na ścieżki karier, bogactwo i osobistą satysfakcję jednostek. Zrozumienie tych procesów jest także istotne dla kształtowania dyskusji o treści programów politycznych promujących przedsiębiorczość. Niemałą w tym rolę odgrywa wiedza o uwarunkowaniach i czynnikach składających się na kontekst przedsiębiorczości. Autor scharakteryzował naturę czynników granicznych efektywności orientacji przedsiębiorczej oraz podkreślił proces zarządzania zmianami organizacyjnymi, jako nośnik powodzenia przedsiębiorczości. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 580-584