Prywatyzacja sektora ochrony zdrowia a intencje przedsiębiorcze wśród pielęgniarek i położnych - Austen-Tynda, Agata; Kotowski, Przemysław; Frączkiewicz--Wronka, Aldona (The Privatization of Health Care Sector and Entrepreneurial Behaviours among Nurses and Midwives, 2009)
Autorzy podjęli trud odpowiedzi na pytania, czy prywatyzacja jest szansą na rozwój przedsiębiorczości w sektorze ochrony zdrowia oraz jaki odsetek profesjonalistów medycznych, w tym pielęgniarki i położne, podejmuje aktywność przedsiębiorczą i tworzy indywidualne lub grupowe praktyki. W celu rozpoznania intencji przedsiębiorczych wśród pielęgniarek i położnych, przeprowadzone zostały badania sondażowe, w którym uczestniczyło 87 pielęgniarek i położnych zatrudnionych w publicznych zakładach opieki zdrowotnej zlokalizowanych w województwie śląskim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 521-528