Kształtowanie obszaru informatycznego wspierania procesów w małych i średnich przedsiębiorstwach - Wawrzynek, Łukasz (Shaping the IT Area of Management Processes Support in Small-and Medium-Sized Enterprises, 2009)
Wśród wielu działań, jakie podejmują MŚP są również te, mające na celu budowę wartości poprzez inwestowanie i rozwijanie obszaru wspomagania swoich działań technologiami informatycznymi. W zestawieniu z bardzo szybkim rozwojem usług IT (w przeciwieństwie do produktów, które są kontrowersyjne i trudne do oszacowania we wpływie na wartości organizacji) istnieje możliwość korzystania z szerokiej gamy usług obszaru wspierania procesów zarządzania przez technologię informatyczną zarówno przez dobór partnerów, jak i przez budowanie obszaru wsparcia we własnym zakresie. Wyzwaniem, jakie niesie za sobą budowanie wartości MŚP oraz doskonalenie działań zarządczych w oparciu o IT, jest zarówno dobre zrozumienie swoich potrzeb, jak i zdefiniowanie miejsc styku wspierania odpowiednimi narzędziami informatycznymi wcześniej zaplanowanych i zmodyfikowanych w tym celu obszarów czy też procesów zarządzania w organizacji.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 511-518