Wykorzystanie mentoringu do pobudzania zmian w małym i średnim przedsiębiorstwie - Marzec, Izabela (The Use of Mentoring to Stimulate Changes in Small and Medium-Sized Companies, 2009)
W ostatnich latach obserwuje się duże zainteresowanie w zakresie metod zarządzania i instrumentów, które mogłyby pomóc małym i średnim przedsiębiorstwom i ich pracownikom w obliczu ciągłych zmian i niepewności środowiska. W związku z tym, wielu badaczy wskazuje na znaczenie mentoringu, jako narzędzia rozwoju i doskonalenia zawodowego pracowników, które nie tylko rozwija ich kompetencje, ale także kształtuje postawy i zachowania oraz przygotowuje do aktywnego udziału w procesie zmian. W artykule przedstawiono koncepcję mentoringu, jego podstawowe założenia i rolę w promowaniu zmian organizacyjnych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 477-483