Wirtualizacja działalności małych i średnich przedsiębiorstw - Lichtarski, Janusz Marek (Visualization of Small and Medium Enterprises' Activity, 2009)
Celem opracowania jest przedstawienie wyników badań dotyczących wirtualizacji działalności przedsiębiorstw sektora MŚP na płaszczyźnie wewnętrznej i międzyorganizacyjnej. Autor stawia tezę, że w małych i średnich przedsiębiorstwach, wirtualizacja przejawia się na płaszczyźnie bardziej interorganizacyjnej niż intraorganizacyjnej. Im mniejsze przedsiębiorstwo, tym większa tendencja do wchodzenia w tymczasowe układy i sieci międzyorganizacyjne, a mniejsza do tworzenia płynnych konfiguracji wewnątrz organizacji i odwrotnie. Opracowanie opiera się na studiach krajowej i zagranicznej literatury oraz na wynikach badań empirycznych uzyskanych w efekcie realizacji dwóch projektów badawczych. W obydwu przypadkach badania obejmowały przedsiębiorstwa sektora MŚP i miały charakter ankietowy, uzupełniany wywiadami z respondentami. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 451-460