Funkcje kierownicze z perspektywy organizacji uczącej się - Jabłoński, Marek (Management Functions in the Light of Learning Organization, 2009)
Celem opracowania było omówienie wiodących funkcji kierowniczych w organizacji uczącej się. W ramach tak zdefiniowanego zadania przyjęto, że kluczowymi funkcjami kierowniczymi są funkcje: identyfikacji, organizowania i komunikowania. Założono także, iż funkcja motywowania i kontrolowania są przejściowe do czasu ukształtowania właściwej konfiguracji zasobów ludzkich organizacji uczącej się. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 419-425