Reakcja na zmiany w metodzie hoshin kanari - Ćwiklicki, Marek (Reaction to Changes in the Hoshin Kanri Method, 2009)
Odpowiedź na zmiany występujące w organizacji i w jej otoczeniu powinna być szybka i efektywna. Zazwyczaj oddzielnie traktuje się sposoby reakcji na zmiany w otoczeniu i wewnątrz organizacji. Syntezę tych podejść otrzymuje się w metodzie hoshin kanari. Metoda ta dopasowuje organizację przede wszystkim do zmian pojawiających się w środowisku, w którym działa przedsiębiorstwo, ale także pozwala reagować na każdą modyfikację pojawiającą się wewnątrz. Następuje wtedy korekta strategicznych założeń i uwzględnienie ich w bieżącej działalności. Celem artykułu było pokazanie reakcji na zmiany zgodne z metodą hoshin kanari. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 395-399