Organizacja controllingu w przedsiebiorstwach Dolnego Śląska średniej wielkości - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (Controlling Solutions in Medium Organizations in the Lower Silesia Region, 2009)
Celem artykułu było zaprezentowanie wyników badań empirycznych dotyczących identyfikacji organizacji controllingu w średnich organizacjach Dolnego Śląska. W szczególności wyniki badań dotyczyły zagadnień związanych z wdrażaniem w strukturę organizacji bezpośrednich realizatorów funkcji controllingowych - controllerów - i ustaleniem dla tych stanowisk zakresu samodzielności. Dodatkowo scharakteryzowano czynniki wpływające na sposób włączania controllerów w strukturę organizacyjną. Rozważania poprzedzone zostały prezentacją techniki badawczej oraz doboru i opisu próby badawczej. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 387-394