Społeczno-kulturowe uwarunkowania zmian w mikroprzedsiębiorstwach - Stańczyk, Sylwia (Cultural Changes Support in Small Enterprises, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie wybranych społeczno-kulturalnych uwarunkowań, które mogą mieć wpływ na rozwój mikroprzedsiębiorstw. Z punktu widzenia celów opracowania, autorka podjęła rozważania nad praktykami kształtującymi normy kulturowe sprzyjające elastycznym, innowacyjnym zmianom. Podkreśliła, że większość menedżerów mikroprzedsiębiorstw nie ma odpowiedniej wiedzy i umiejętności wspomagających zarządzanie przez kulturę organizacyjną, a narzędzia które służą kształtowaniu kultury, często wykorzystują (jeśli w ogóle) w sposób nieświadomy lub do innych celów. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 351-356