Kultura organizacyjna w procesie zmian małych firm - Organa, Michał; Góralski, Michał (Organizational Cultural and Changes in Small Businesses, 2009)
Przedmiotem artykułu są problemy społeczno-kulturowe zarządzania zmianami w małych przedsiębiorstwach. Autorzy skoncentrowali się na ustaleniu znaczenia kultury organizacyjnej w procesie przygotowywania i wdrażania zmian, jak również roli poszczególnych pracowników w burzliwych okresach transformacji przedsiębiorstwa. W efekcie zdefiniowano w artykule pojęcie mikrokultur i ich wpływu na "ducha organizacji" z perspektywy zachodzących w przedsiębiorstwie zmian. Uznane definicje i opinie skonfrontowane zostały z doświadczeniami praktyków biznesu. Przedstawiono przykłady realnych problemów oraz sposobów radzenia sobie z nimi przy wykorzystaniu specyficznych metod powstałych w badanej firmie. Artykuł podzielony został na dwie główne części. Pierwsza to blok teoretyczny, zawierający opis ważnych z punktu widzenia referatu definicji i podejść do problematyki zmian i kultury organizacyjnej. Druga to studium przypadku małej polskiej firmy działającej w sektorze usług rachunkowych. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 305-314