Kształtowanie silnych kultur organizacyjnych w małych przedsiębiorstwach, które stały się dużymi przedsiębiorstwami globalnymi - Kołaczyk, Ewelina (Forming of Strong Organizational Cultures of Small Companies that Became Large Global Enterprises, 2009)
Przesłaniem tej publikacji było przedstawienie znaczenia i wpływu silnej kultury organizacyjnej w początkowej fazie funkcjonowania małej firmy, na jej dalszy rozwój i utrzymanie stałej skłonności do zmian. Przesłaniu temu towarzyszy założenie, że wpajanie podstawowych wartości pracownikom przez przedsiębiorcę w początkowej fazie istnienia firmy, tworzy fundament dalszego jej rozwoju i jest warunkiem osiągnięcia trwałego sukcesu w przyszłości. Potwierdzeniem tej tezy są wyniki prezentacji kultur organizacyjnych lansowanych przez właścicieli małych firm, które z czasem stały się znanymi globalnymi gigantami. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 277-286