Międzykulturowy transfer wiedzy i doświadczeń w małych i średnich przedsiębiorstwach - pytania do dalszych badań - Gajek, Katarzyna (Multicultural Knowledge and Experience Transfer in Small and Medium Businesses - Questions for Further Research, 2009)
Celem artykułu była odpowiedź na pytanie, czy i w jakim stopniu doświadczenia wielokulturowe pracowników badanej organizacji wpływają na ich wyniki pracy i na wyniki całości przedsiębiorstwa. Drugim, praktycznym celem było wskazanie na konkretny przykład przedsiębiorstwa, które wdraża kontakty międzykulturowe na poziomie pracowniczym jako element systemu motywacyjnego, co finalnie zainspirowało autorkę do postawienia pytań badawczych i zaprojektowania badań dotyczących identyfikacji potencjalnych korzyści lub strat wynikających z tych kontaktów dla pracowników przedsiębiorstwa i samej firmy.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 255-261