Sieć międzyorganizacyjna - alternatywa strategiczna dla sektora MŚP - Stańczyk-Hugiet, Ewa (Network Organizations - Strategic Alternative for Small and Medium Sized Enterprises, 2009)
Sieć międzyorganizacyjna, to rozwiązanie strukturalne, które z powodzeniem może i powinno być wykorzystywane w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw. Różne są przesłanki i motywy kształtowania takich więzi, m.in.: dążenie do poprawy efektywności przedsiębiorstwa, dążenie do budowania zasobów przedsiębiorstwa czy dążenie do uczenia się i ograniczania niepewności. Wydaje się, że wspomniane motywy mają charakter uniwersalny, tzn., że są charakterystyczne zarówno dla małych, jak i dużych podmiotów gospodarczych. W artykule uwaga skupiona została na wiedzy. Można zatem sądzić, że jedną z podstawowych przesłanek włączania lub przyzwalania na przyłączenie się do sieci podmiotów z sektora MŚP, jest wiedza będąca w posiadaniu potencjalnych uczestników sieci oraz potencjalne korzyści z uczestnictwa w sieci kolejnych podmiotów dla podmiotów już w tej sieci pozostających. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 219-226