Przestrzeń strategiczna przedsiębiorstwa rodzinnego - Safin, Krzysztof (Strategic Dimensions of a Family Business - Methodological Problems and Practical Implications, 2009)
Autor przeprowadził badaniach, których głównym celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie o dominującą logikę zachowań przedsiębiorstwa rodzinnego i jej uwarunkowania, gdzie jednym z ważnych elementów było identyfikowanie przestrzeni strategicznej takiego przedsiębiorstwa. Badania pozwoliły autorowi na zdiagnozowanie typów strategii przedsiębiorstwa rodzinnego, a zastosowane narzędzia (filtr strategiczny), wypracować dobrze udokumentowane stanowisko uznające przedsiębiorstwa rodzinne za grupę względnie jednorodną, funkcjonującą według tej samej logiki i podobną pod względem swych elementów składowych, zachodzących w nich procesów oraz istniejących barier i problemów, a także możliwych sposobów ich rozwiązywania. (fragment testu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 211-218