Małe i średnie przedsiębiorstwa w sojuszach kooperacyjnych - wybrane aspekty - Rzońca, Waldemar (Small-and Medium-Sized Enterprises in Co-operative Alliances - Chosen Aspects, 2009)
Jedną z istotnych przyczyn upadłości małych i średnich przedsiębiorstw są niewystarczające, szeroko pojęte zasoby własne tych przedsiębiorstw. W wielu przypadkach niedostatek zasobów, szczególnie w początkowych okresach rozwoju przedsiębiorstwa, może być zrekompensowany przez jego udział w strategicznym sojuszu kooperacyjnym z innym przedsiębiorstwem. Sojusze jednak nie tylko są źródłem korzyści, lecz także mogą stać się źródłem zagrożenia, szczególnie wtedy, gdy partnerem małego przedsiębiorstwa jest duża firma. W pracy skupiono uwagę na wybranych aspektach sojuszy z udziałem MŚP, a w szczególności na tych problemach, których rozwiązanie mogłoby się przyczyniać do poprawy wyników osiąganych przez te przedsiębiorstw. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 203-210