Wpływ determinant kryzysu na przebieg procesu restrukturyzacji polskich i amerykańskich przedsiębiorstw - Porada-Rochoń, Małgorzata (The Impact of Determinants of Crisis on the Process of Restructuring the Polish and American Companies, 2009)
Wyniki badań przeprowadzonych przez autorkę wskazują, że aż 81% amerykańskich i 69% polskich przedsiębiorstw kiedykolwiek zidentyfikowało kryzys w swojej działalności. Wynika z tego, że kryzys jest nieodłącznym elementem funkcjonowania współczesnego przedsiębiorstwa. Interesujące jest, że 31% polskich respondentów nie doświadczyło kryzysu lub się przed nim uchroniło. Autorka poddała analizie przyczyny powodujące dysfunkcje w działalności przedsiębiorstwa oraz zweryfikowała stopień wpływu poszczególnych determinant na pogorszenie standingu firmy. Następnie poddała analizie długość trwania kryzysu w badanych przedsiębiorstwach, biorąc pod uwagę, że nie tylko od momentu zidentyfikowania kryzysu, ale także od długości jego trwania zależy sukces restrukturyzowanego przedsiębiorstwa. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 196-202