Wiedza jako kluczowa detrminanta strategicznej orientacji przedsiębiorstwa na okazje - studium przypadkuKnowledge as a Basic - Nogalski, Bogdan; Szpitter, Agnieszka; Wójcik-Karpacz, Anna; Karpacz, Jarosław (Determinant of an Enterprise's Strategic Orientation on Business Opportunities, 2009)
Celem opracowania było uzyskanie odpowiedzi na pytanie, jaką wiedzą musi dysponować przedsiębiorca, aby prowadzona przez niego działalność gospodarcza była zorientowana na poszukiwanie i wykorzystywanie okazji? Takie ujęcie problemu wynika z założenia, w myśl którego małe przedsiębiorstwo może rozwijać się poprzez okazje, lecz musi dysponować w tym celu odpowiednim poziomem właściwie skomponowanej wiedzy. Aby zweryfikować tak sformułowane założenie, postanowiono wykorzystać metodę badań jakościowych opartych na studium badawczym celowo dobranego przedsiębiorstwa. I choć uzyskane tą drogą wyniki nie będą mogły zostać rozciągnięte na całość populacji badanych przedsiębiorstw, to są jednak niezwykle przydatne w prowadzonych badaniach nad przedsiębiorczością i przedsiębiorstwami. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 182-195