Analiza wpływu funduszy strukturalnych na wzrost konkurencyjności mikroprzedsiębiorstw w Polsce - Krzos, Grzegorz (Analysis of the Influence of the EU Structural Funds on the Increase of Micro-Enterprises Competitiveness, 2009)
Celem artykułu było krótkie przedstawienie największych i najaktualniejszych badań mikroprzedsiębiorstw w Polsce, przeprowadzonych na zlecenie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, wykonanych przez Pracownię Badań i Doradztwa "Re-Source" w Poznaniu i finansowanych z Unii Europejskiej oraz z budżetu państwa. Raport końcowy z przeprowadzonych i opracowanych badań w latach 2007-2008 nosi nazwę "Analiza wpływu wsparcia udzielonego w ramach Działania 3.4 Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego na wzrost konkurencyjności mikroprzedsiębiorstw" i zawiera 177 stron. Ministerstwo Rozwoju Regionalnego zdefiniowało dwa główne cele badawcze. Pierwszy związany był z uzyskaniem pogłębionej wiedzy na temat typów projektów oraz beneficjentów -mikroprzedsiebiorstw objętych wsparciem z funduszy UE. Drugi cel związany był z oceną wpływu wsparcia udzielonego mikroprzedsiębiorstwom w ramach działania 3.4 ZPORR na wzrost ich konkurencyjności. Badaniem objęto wszystkie województwa oraz wszystkich mikroprzedsiębiorców w Polsce, którzy skorzystali ze wsparcia unijnego i budżetu państwa w ramach ZPORR w latach 2004-2006. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 156-163