Strategie małych i średnich firm w języku zasobów - Krupski, Rafał (The Strategies of Small and Average-Sized Companies in Accordance with Resources, 2009)
Przedstawiono poglądy, które są częścią autorskiej koncepcji współczesnego rozumienia planowania i zarządzania strategicznego, według której strategia to długofalowy plan tworzenia warunków do wykorzystania okazji. Przytoczono badania empiryczne dotyczące wykorzystania okazji i niwelowania skutków zagrożeń. Przedstawiono w graficznym skrócie istotę strategii firmy wyrażonej w języku zasobów relacyjnych uprzywilejowanych niesformalizowanych oraz strategię firmy jako strategię wiedzy.(fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 149-155