Poziom dojrzałości zarządzania projektami w sektorze MŚP - Wąsowicz, Marek (Maturity Level of Project Management in Small - and Medium Enterprises, 2009)
W praktyce zarządzania projektami pojawia się wiele modeli dojrzałości zarządzania projektami. Część z nich jest firmowana przez organizacje zrzeszające praktyków zarządzania projektami, a część jest tworzona na potrzeby różnego typu firm konsultingowych. Każdy z tych modeli ma dwa cele. Pierwszym jest zdiagnozowanie aktualnego stanu organizacji w obszarze zarządzania projektami. To stanowi punkt wyjścia do drugiego celu, jakim jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, co należy w organizacji poprawić, udoskonalić, aby uzyskać wyższy stopień dojrzałości w obszarze realizacji przedsięwzięć? Najprościej dojrzałość projektową organizacji można zdefiniować jako stan rozwoju organizacji w zakresie stosowania profesjonalnych metod technik zarządzania projektami. Celem artykułu było zaprezentowanie wyników badań dotyczących poziomu dojrzałości zarządzania projektami w sektorze małych i średnich przedsiębiorstwach. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 102-107