Obszary współdziałania gospodarczego małych przedsiębiorstw - Połomska-Jasienowska, Agnieszka (Areas of Economic Co-operation between Small Enterprises, 2009)
Najczęściej wskazywaną cechą małych przedsiębiorstw jest ich zdolność dostosowywania się do warunków zmieniającego się otoczenia. Wydaje się, że ważniejszą cechą niż elastyczność jest umiejętność przewidywania i stwarzania warunków do rozwoju przedsiębiorstwa. W literaturze przedmiotu przyjmuje się, iż istnieją dwa sposoby rozwoju przedsiębiorstwa. Pierwszym sposobem jest rozwój wewnętrzny, drugim - rozwój zewnętrzny. Pierwszy osiągany jest przez rozrastanie się przedsiębiorstwa od wewnątrz, drugi zaś polega na rozbudowie potencjału przez fuzje, zakup innych przedsiębiorstw lub ich części, a także wchodzenie w różnego rodzaju związki kooperacyjne. Małe przedsiębiorstwa w prowadzonej działalności gospodarczej wykorzystują różne związki kooperacyjne, które umożliwiają im osiąganie różnych celów, a także umożliwiają im rozwój. Opracowanie miało na celu odpowiedź na pytania: w jakich obszarach najczęściej współdziałają małe przedsiębiorstwa oraz jaki jest przedmiot współdziałania gospodarczego. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 70-76