Przydatność grupowania organizacji gospodarczych według wielkości zatrudnienia - Niemczyk, Jerzy; Majewski, Michał (Usefulness of Grouping Economic Organizations according to Size of Employment, 2009)
Celem artykułu było wskazanie ograniczeń klasyfikacji przedsiębiorstw ze względu na liczbę zatrudnionych i w oparciu o analizę tych ograniczeń sformułowanie nowych propozycji grupowania. W artykule przedstawiono tylko kilka kierunków grupowań analizując: przeciętną wielkość zatrudnienia w poszczególnych grupach przedsiębiorstw; przeciętną wysokość przychodów i kosztów przypadającą na jednego zatrudnionego w tych grupach; wysokość przychodów z całokształtu działalności w poszczególnych grupach w relacji do przeciętnej dla całej badanej populacji; wysokość poszczególnych wskaźników rentowności w poszczególnych sektorach działalności. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 52-63