Wartości organizacyjne jako determinanty zmian (na przykładzie małych i średenich przedsiębiorstw powiatu tarnobrzeskiego) - Mierzwińska, Liliana (Organizational Values as the Determinants of Change (on the Example of Small and Medium Enterprises in Tarnobrzeski County), 2009)
Główne kwestie podjęte w artykule dotyczą identyfikacji oraz określenia roli głównych wartości wyznawanych przez przedsiębiorców sektora MŚP, którzy z uwagi na kluczową pozycję w swoich przedsiębiorstwach pełnią rolę inicjatorów i liderów zmian. Dokonana analiza i ocena dotyczy przede wszystkim wartości istotnych dla ankietowanych przedsiębiorców, wartości cenionych przez nich u pracowników, zakresu uwzględniania w prowadzonej działalności wartości społecznych i kulturowych, postrzegania otoczenia i sposobów reakcji na sygnały z niego płynące oraz podejścia badanych przedsiębiorców do precyzowania wizji i celów przedsiębiorstwa. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 45-51