Problemy rozwoju systemu zarządzania jako czynnik wzrostu małych i średnich firm - Bełz, Grzegorz (Management System Development as a Factor of Growth of Small and Medium Enterprises, 2009)
Zaprezentowano rozważania dotyczące problemów rozwoju systemu zarządzania w procesie wzrostu przedsiębiorstwa, oparte na modelu 5 faz wzrostu zaproponowanym przez Larry'ego Greinera. Przedstawione zagadnienia zwracają uwagę na znaczenie równomiernego rozwoju systemu zarządzania, w procesie wzrostu małych i średnich firm. W związku z tym, iż problematyka zarządzania takimi organizacjami jest bardzo bogata, zaprezentowane rozważania odnoszą się jedynie do wybranych, najistotniejszych problemów. Mimo że w ramach teorii i praktyki zarządzania nie sposób jednoznacznie wskazać wzorcowego modelu sukcesu i wzrostu firmy, niewątpliwie zapewnienie sprawnego zarządzania w kluczowych fazach jej rozwoju można uznać za jeden z najważniejszych czynników umożliwiających taki wzrost. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 24-33