Rozwój i zmiany w małej firmie - Barabasz, Adela (Development and Change in a Small Firm, 2009)
Prezentowany w artykule materiał empiryczny, uzyskany w trakcie wywiadów z właścicielami firmy oraz jedną z osób znaczących w firmie, pokazuje, w jaki sposób liderzy małej firmy, wykorzystując doświadczenia zdobywane przez lata, wprowadzają zmiany. W myśl założenia przyjętego w artykule, zmiany dokonywane w małych firmach pozostają pod bezpośrednim wpływem sposobu działania osób zarządzających, a charakter relacji przełożonych z podwładnymi, w tym codzienny, bezpośredni i osobisty kontakt między nimi sprzyja partycypacyjnemu sposobowi zarządzania zmianami, a w opisanym przypadku wręcz determinuje go, przechodząc wcześniej przez fazę konsultacji. Prezentowane przez liderów podejście do zmian stanowi doskonałą ilustrację tego, jak indywidualne doświadczenia liderów korespondują z teorią na temat zarządzania zmianami. (fragment tekstu)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2009; Nr 49, s. 17-23