Budżet obywatelski w największych polskich miastach - perspektywa urzędników - Brol, Marcin; Derlukiewicz, Niki (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
[Zagadnienia związane z budżetem obywatelskim są obecne w polskim samorządzie terytorialnym od około 10 lat, podczas których stał się on ważnym narzędziem kształtowania społeczeństwa obywatelskiego w wymiarze lokalnym. Główne cele monografii stanowią identyfikacja problemów związanych z funkcjonowaniem budżetu obywatelskiego w największych polskich miastach i wskazanie, w jaki sposób można poprawić skuteczność budżetu obywatelskiego w świetle aktualnych uwarunkowań prawnych. W monografii przyjęto hipotezę, że budżet obywatelski jest narzędziem wpływającym na skalę i jakość zaangażowania społecznego oraz stanowi zachętę do pogłębienia kooperacji między urzędnikami samorządowymi i lokalnymi aktywistami. Publikacja składa się z czterech rozdziałów, z czego dwa pierwsze mają charakter teoretyczny – wprowadzają do tematyki budżetu obywatelskiego, zaś dwa kolejne – praktyczny. Istotną częścią ostatniego rozdziału monografii jest wskazanie postulowanych zarówno przez urzędników, jak i aktywistów zmian, które doprowadziłyby do usprawnienia działań związanych z realizacją budżetu i zwiększenia partycypacji społecznej, a także prezentacja subiektywnych opinii respondentów, które dotyczyły wprowadzonych w 2018 roku regulacji ustawowych.] nota z zapowiedzi wydawniczej
s. 99
Keywords: budżet obywatelski; aktywiści; duże miasta; partycypacja społeczna; społeczeństwo obywatelskie