Proces rewitalizacji a rozwój zrównoważony miasta - Hajduga, Piotr; Mempel-Śnieżyk, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2023)
W opracowaniu poruszono kwestie związane ze zmianami zachodzącymi w miastach, prowadzącymi do problemów z porzuconymi obszarami oraz z istniejącą infrastrukturą. Obszary te stanowią jednocześnie wyzwanie i możliwości dla rewitalizacji miejskiej, co może przynieść korzyści gospodarcze, społeczne i środowiskowe. Rewitalizacja uznawana jest wśród urbanistów i architektów za skuteczny, zrównoważony instrument wprowadzania społecznie pożądanych i trwałych zmian w obszarach urbanizowanych. Przeprowadzanie procesów rewitalizacji miast wymaga zrównoważonego podejścia i zaangażowania różnych interesariuszy, aby stworzyć bardziej przyjazne dla życia i zintegrowane ramy rozwojowe. W celu przedstawienia procesu rewitalizacji w kontekście rozwoju zrównoważonego w pierwszej kolejności skoncentrowano się na celach rewitalizacji, w drugiej kolejności odniesiono się do zmian w ustawodawstwie co do rewitalizacji i opinii autorów badających to zagadnienie. W następnej kolejności zaprezentowano koncepcje rozwojowe miast, których działania realizowane w ramach wdrażanych koncepcji rozwojowych obejmują procesy rewitalizacji.
Hajduga, P. i Mempel-Śnieżyk, A. (2023). Proces rewitalizacji a rozwój zrównoważony miasta. W: D. Rynio, A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Przestrzeń i regiony w nowoczesnej gospodarce. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Stanisławowi Korenikowi (s. 283-293). Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: rewitalizacja; zrównoważony rozwój; przestrzeń miejska; revitalization; sustainable development; city space